• Nederlands
 • English
 • Deutsch

Aanmelden voor lessen

Regelmatig wordt ik bestookt met de vraag of het nou moeilijk is om zo'n doedelzak te spelen (grappig genoeg wordt deze vraag meestal vergezeld van armbewegingen die aan de vogeltjesdans doen denken). Laat ik direct duidelijk zijn: het is héél moeilijk en vergt heel veel tijd, maar vooral discipline, over een lange periode. Muziek maken is een manier om het hoofd vrij te maken van de aldaagse problemen, maar men moet er wel voor open staan!
De minimale leeftijd om met spelen te beginnen is ±10 jaar, dit in verband met de nog geringe grootte van de handen ten opzichte van het instrument. In tegenstelling tot de viool, is er geen 'kinderversie' of een drie-kwarts instrument beschikbaar. M.a.w. de handjes zijn dan eigenlijk nog zo klein. Té klein, eigenlijk. De handen moeten van een acceptabele grootte zijn om een correcte vingerstand te krijgen.
Benodigd zijn:

 • Een band met muziek in het algemeen en met Schotse doedelzakmuziek in het bijzonder.
  Kennis van muziek is niet echt noodzakelijk, maar is wel prettig.
 • Voldoende tijd: iedere dag TENMINSTE één uur, verdeeld over drie à vier stukken van zo'n 15 tot 20 minuten ieder en dat voor langere tijd.
  In het begin wat meer stukken van wat kortere duur (6 keer 10 minuten of zo) i.v.m. het gewenningsproces van het blazen. De lipspiersterkte moet namelijk nog getraind worden. Sommigen doen er meer dan een jaar over om tot een adequate sterkte te komen, anderen lukt het in een maand.
 • Doorzettingsvermogen! U begint aan een project dat er echt niet om liegt.
  De Schotse doedelzak is één van de moeilijkst te spelen instrumenten!
 • Een oefeninstrument. Dit is niets anders dan een fluit met een mondstuk er aan. Normaal gesproken kan ik u deze leveren, want meestal heb ik er wel één of twee op voorraad, tegenwoordig ook nog in hippe en kekke kleuren als rood, blauw en groen. Voor kinderen zijn er oefenfluiten beschikbaar in een iets kleiner formaat, zodat ze een betere grip op de materie krijgen. De kosten van zo'n fluit liggen ergens rond de 75,00 Euro. Zo'n instrument is je vaste metgezel gedurende je hele doedelzakcarière.
 • En een doedelzak dan?
  Die komt later wel, echt wel! Maar alleen véél later...

De lessen vinden plaats in de avonduren, in principe vanaf 19:30 uur t/m 21:00 uur op een overeengekomen dag.

Hier kunt u mij bereiken voor verdere informatie en/of aanmelding.
Of bel, WhatsApp of SMS gewoon even: 0654 227 140


Een ernstige waarschuwing is hier zeker op zijn plaats:

Koop nog even géén doedelzak!

zonder met mij hierover te overleggen.

Er worden op internet namelijk regelmatig doedelzakken aangeboden, zowel nieuw als gebruikt, die NOOIT goed te bespelen zullen zijn!

Het zou echt zonde van het geld zijn als er verwachtingsvol een instrument wordt aangeschaft om dan vervolgens te verzanden in een vechtpartij met dat ding in plaats van werken aan en het genieten van een plezierig en muzikaal tijdverdrijf.