• Nederlands
  • English
  • Deutsch

Brüggen 2008

Op herhaling van de eerste cursus: Brüggen (Dld)

Februari 2008. Het was weer zover. In Brüggen (Dld) zou voor de tweede maal een zogenaamde Winterschool worden gehouden. Het heeft ongeveer zo'n 15 minuten geduurd vooraleer ik binnen was: handje schudden hier, welkomstkusje daar. Ziehier het sociale resultaat van een zeer geslaagde cursusweek in 2008.

(While proofreading you missed this one, my dear! ;-P)

Hoewel ik van vorig jaar wist wat mij te wachten zou staan, was het toch weer net iets anders. Vernieuwende elementen waren de samenzang 's ochtends tot ieders grote hilariteit en met ieders inzet. Meest hilarisch in dit opzicht was eigenlijk de woensdag ochtend. Aangezien er ook een cursus was voor drummers en er dus ook een deel drummers aanwezig was en drums niet zijn voor zien van drones of een chanter en dus geen muziek voortbrengen gebaseerd op toonhoogteverschillen, werden wij spontaan vergast op een vocale presentatie van een compleet en uitgebreid drumcorps, compleet met introrolls ("BzzzzZzzzzZzzzt", "BzzzzZzzzzZzzzt", "Rrrrampadidam", Rampadidadiam", "Rompadidiep", "Parompadidadom", etc., etc) en afslag ("Boem-boem", "Boem-boem", "Boem", "Boem", "Boem"). Hilarisch! Zodoende zat de stemming er iedere dag weer goed in en bevorderde de gemeenschapszin in hoge mate.

Grotendeels bestond het docentencorps uit dezelfde personen als vorig jaar (o.a.):

  • Robert Wallace
  • Joe Wilson
  • Barry Donaldson
  • Robert Watt
  • David Johnston
  • Dean Hall (van de "DrummingMad"-weekenden)

De cursisten kwamen weer uit vele landen: Duitsland (uiteraard), Groot-Britannië, België, Oostenrijk en Zwitserland en zelfs Italië. Nederland was van noordoost tot zuidwest net als vorig jaar weer vertegenwoordigd door Franz Oosthoek en mij.

Dit jaar heb ik geen "certificate" gehaald: dat was even teveel van het goede. Ik was slecht voorbereid en mijn doedelzak was even aan het einde van z'n muzikale latijn vanwege matig onderhoud en vele gebruik in de afgelopen maanden. Er is wel weer een prachtige groepsfoto gemaakt en aan eenieder toegezonden tegen een vergoeding van 12 Euro. Op de foto sta ik als tweede persoon (blauw overhemd, gele stropdas) geheel aan de linkerzijde, direct naast "Guiness" de Drum Major.

Voor diegenen die zijn geïnteresseerd in deze cursusweek: voor 2009 staat deze gepland op Zondag, 9 februari 2009 t/m Zaterdag, 16 februari 2009. Het aantal plaatsen is gelimiteerd (strikt!) tot 70 pipers en 30 drummers. De inschrijving start op begin september 2008. Die het eerst komt die het eerst maalt!

Wat mij nu ook weer is opgevallen is de vaak uitgesproken opmerking dat deze cursus erg goed zou zijn voor menige Pipe Major! Weet die eindelijk ook eens waar het allemaal over gaat...