• Nederlands
  • English
  • Deutsch

Brüggen 2009

Voor de derde maal in successie: Brüggen (Dld)

Februari 2009. Ten derden male wordt er in Brüggen (Dld) in samenwerking met de College of Piping een zogenaamde Winterschool gehouden. In 2008 had ik voor de lol een paar Drentse Kosterworsten (droge worsten) van de firma Huls meegebracht en deze waren klaarblijkelijk behoorlijk in de smaak gevallen, want bij aankomst werd ik een aantal malen gevraagd 'ob ich auch wieder Wurst mitgebracht hätte. Ik kon daar positief op antwoorden. Ook nu duurde het weer de nodige tijd voor ik mij bij Heike en David kon melden. Handjes schudden en omhelzingen vanwege het weerzien. Het duurde langer, omdat er zich weer meer mensen zich hadden ingeschreven dan het vorig jaar. Ik heb de koppen op de foto's even nageteld: in 2007, inclusief docenten, zo'n 60 man/vrouw en volgens opgave van David Johnston, de drijvende kracht achter dit geheel, waren er dit jaar 92 inschrijvingen, EXCLUSIEF de docenten!

Het had weinig gescheeld of ik was er dit jaar niet bijgeweest. De inschrijving was geopend op 1 september van het vorige jaar. Op 4 september trachtte ik mij dan ook in te schrijven, eerder lukte mij gewoonweg niet, maar kreeg te horen dat de cursus al helemaal vol zat! Door ontzettend slim tewerk te gaan, ik heb mijzelf verbaasd, is het mij toch gelukt om de cursus bij te wonen. Dit jaar, op 1 september 2009, zit ik aan de computer te wachten tot de inschrijving open gaat en zal mij als één der eersten aanmelden! Deze stress wil ik niet weer.

Het docentencorps bestond voor een deel uit dezelfde personen als vorig jaar (o.a.):

  • Robert Wallace
  • Joe Wilson
  • Barry Donaldson
  • Robert Watt
  • David Johnston

maar was dit keer aangevuld met o.a.:

  • Robert Matthieson (P/M van Shotts and Dykehead)
  • ..
  • ..

Laten we duidelijk zijn: dat is bepaald geen kattepies!

Ook dit jaar kwamen de cursisten weer uit vele landen: Duitsland (uiteraard), Groot-Britannië, België en Zwitserland en ook weer Italië. Nederland was van noordoost tot zuidwest net als vorig jaar weer vertegenwoordigd door Franz Oosthoek en mij, maar ook Johan Terlouw uit Zwijdrecht was van de partij en nog een andere Nederlander, wiens naam mij op dit moment ontschoten is. Alzheimer valt vroeg dit jaar.

Dit jaar heb ik geen "certificate" gehaald: dat was even teveel van het goede. Ik was slecht voorbereid en mijn doedelzak was even aan het einde van z'n muzikale latijn vanwege matig onderhoud en vele gebruik in de afgelopen maanden, o.a. 4 weekenden met Weihnachtsmärkte in Duitsland. Er is wel weer een prachtige groepsfoto gemaakt, welke wij op vrijdag al in ontvangst konden nemen. Kosten 5 Euro. Op de foto sta ik op de achterste rij met een rood overhemd en witte stropdas. Begrijpt u nu waarom ik mij niet standaard wens te kleden? Je valt dan namelijk niet zo op op zo'n foto. Ik moet wel even goed nadenken wat ik volgende keer zal gaan dragen...

En ook dit jaar weer viel menigmaal de opmerking dat deze cusus een ware opsteker zou zijn voor menige Pipe Major. Bijna verplichtend. Weet die eindelijk ook eens waar het allemaal over gaat...